top of page
  • Yazarın fotoğrafıTekmen Tekstil

Çırçır Fabrikalarında Karşılaşılan Sorunlar

ÇIRÇIR FABRİKALARINDA YAŞANAN EN SIK SORUNLAR NELERDİR?

Çırçır fabrikaları pamuk sezonunda ortalama olarak 3 ay boyunca çalışan fabrikalardır. Pamuğun tarladan toplandıktan sonra hızlı bir şekilde çırçır fabrikalarında işlenip elyafının ip fabrikalarına çekirdeklerinin de yağ fabrikalarına gönderilmesi gerekmektedir. Pamuğun hızlı bir şekilde işlenememesi bir çok sorun doğurur. Maddi kayıp yaşanmaması için çırçır fabrikası sahiplerinin pamuk sezonu öncesinde makinelerin her birinin bakımlarını titizlikle yaptırmaları gerekmektedir. Çırçır fabrikaları birçok farklı makinenin birbirine bağlı olarak sırayla çalışma prensibine dayanır. İngilizce olarak assembly line denilen bu prensipte bir makinede oluşan arıza veya problem tüm fabrikanın çalışmasını durdurur. Tekmen Tekstil olarak yılların verdiği tecrübe ile özellikle sıklıkla karşılaşılan problemleri ve sorunları şu şekilde sıraladık:

1. Modüler Besleme makinesi çırçır fabrikalarının ilk makinesidir. Depolardaki pamuk fabrikada temizlenmeye başlamadan önce modüler besleme makinesi vasıtasıyla düzenli bir şekilde aktarılır. Modüler beslemede üstten besleme olduğu için çelik bantın üzerine manitoyla pamuk aktarıldığında üstten çok pamuğu sıkıştırılması süretiyle çelik bantların eğrilmesinden dolayı besleme yapılamaması problemi görülmektedir. Modüler besleme ilk aşaması olduğu için buradaki arıza tüm fabrikayı etkiler. Kullanıcı hatasından kaynaklı olan bu arızanın oluşmaması için pamuğun çok sıkıştırılmaması gerekmektedir.

2. Aspiratörler çırçır fabrikalarında pamuğun havayla taşınması açısından hayati bir öneme sahiptirler. Aspiratörlerin yıllık bakım periyodik bakımları yapılmaması durumunda içerisindeki fanların yaprakları ve rulmanları içerisindeki et kalınlığı hava geçtiğinden dolayı incelmektedir. 10mmlik yaprak kalınlığı yıl sonunda 5-6mm’ye kadar düşmektedir. Bu da aspiratörlerde balans problemine yol açmaktadır ve aspiratörün çalışmamasına sebep olmaktadır. Aspiratörde kaynaklanan bu problem yüzünden pamuğun yeterince çekilememesi dolayısıyla çırçır fabrikasının kapasitesinin tam randımanlı çalışamamasına yol açmaktadır.

3. Çöpel temizleme makinesi ön temizleme grubunda havalı sistemle çalışmaktadır. Çöpel temizleme makinesinde İçerisine yanlış cisim girdiği takdirde metal cisim gibi dövücüler üzerindeki parmaklara zarar verir.

4. Kütlü kondesa makinesinin periyodik bakımı çok önemlidir. Genellikle üzerindeki rulmanların sadece senede bir kez yağladıklarından dolayı rulman dağılması meydana gelir. Sık sık yağlanması gerekir. Kondesa vakum kilidi dediğimiz üzerindeki balata kayışları değiştirilmediğinden arıza meydana gelir. Tonaj olarak çok çalışma olduğu durumlarda bu kayışların senede iki defa değiştirilmesi gerekmektedir.

5. Şiftleme son temizleme grubunda yer almaktadır. Metal cisimlerin içerisine kaçması durumunda tamburların üzerindeki testere ve fırçalara zarar verebilir.

6. Mahlıç kondesa son temizleme grubunda yer alır hava akımının az gelişi makinenin çalışmasını engeller. Bunun sebebi balata kayışlarının küçülmesinden dolayıdır.

7. Fabrikada genel olarak hava akışındaki aksamanın sebeplerinden en önemlisi borularda ve dirseklerde açık patlak aşınma olmasıdır eskime olmasıdır.


Tekmen Tekstil olarak yılların verdiği tecrübe ile kurduğumuz tüm fabrikaların anahtar tesliminden sonra gerek teknik servis hizmetimiz gerekse garanti kapsamında yer alan parçaların değişimi konusunda müşteri memnuniyetini ön planda tutmaktayız.


bottom of page